Σταθάκης: Πότε και πώς θα πωληθούν ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ

Το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων των μεγάλων ενεργειακών επιχειρήσεων της ΔΕΗ, των Ελληνικών Πετρελαίων και της ΔΕΠΑ αποκαλύπτει με συνέντευξή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.


Σύμφωνα με τον υπουργό, σύντομα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το 51% των ΕΛΠΕ. Η πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θα ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου και σε ό,τι αφορά το 17% της εταιρείας, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής του τρόπου αξιοποίησης, κάτι που, όπως συμπληρώνει, «θα αποσαφηνιστεί ανάλογα με την έκβαση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Μελίτης και της Μεγαλόπολης».

Ο Γιώργος Σταθάκης επιβεβαιώνει στα Νέα την εξέταση εναλλακτικών σεναρίων για τη ΔΕΠΑ, τοποθετώντας εμμέσως τον σχετικό διαγωνισμό εντός του καλοκαιριού.

Όπως αναφέρει , η εταιρεία θα αποχωρήσει πλήρως από την Εταιρεία Παροχής Αερίου Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας, διατηρώντας στον Βορρά συμμετοχή μόνο στην τοπική Εταιρεία Διανομής Αερίου και αποκτώντας το σύνολο των μετοχών στις αντίστοιχες εταιρείες της Αθήνας, όπου σήμερα κατέχει το 51%.

«Από όσο γνωρίζω οι σχετικές διαπραγματεύσεις της ΔΕΠΑ με την ΕΝΙ (για τον Βορρά) και τη Shell (για τον Νότο) βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης. Μόλις αποσαφηνιστούν πλήρως οι συμφωνίες θα έχουμε σαφή εικόνα για τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΠΑ και θα μπορούμε να λάβουμε αποφάσεις για την καλύτερη αξιοποίησή της, με ορίζοντα υλοποίησης των αποφάσεων το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης», τόνισε.

Αναφορικά με ενδεχόμενες αντιδράσεις στελεχών του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή για την πώληση των σταθμών της ΔΕΗ, ο υπουργός αναγνωρίζει τις διαφωνίες, δηλώνει δε αισιόδοξος για τη σύγκλισή τους. Διαβεβαιώνει επίσης τη ΓΕΝΟΠ για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια