Οικογενειακά επιδόματα 2018: Όλη η απόφαση για αιτήσεις Α21 και κριτήρια

 Δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) η υπουργική απόφαση που περιγράφει τη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος παιδιού, που αντικαθιστά τα οικογενειακά επιδόματα.

Στην απόφαση ορίζεται ότι το επίδομα παιδιού καταβάλλεται στους δικαιούχους κάθε έτους ανά δίμηνο, από τον ΟΓΑ. Η καταβολή θα πραγματοποιείται με πίστωση σε ενεργό τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου από την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε διμήνου και εντός 25 ημερών. Ειδικά για το έτος 2018, στους δικαιούχους που έλαβαν το έτος 2017 το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων ή το ειδικό επίδομα για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, δύναται να χορηγείται προκαταβολή, του πρώτου διμήνου έτους 2018, ακόμη και αν δεν υποβάλουν αίτηση υπεύθυνη δήλωση Α21.
Το ποσό της προκαταβολής έτους 2018 είναι ίσο με αυτό που θα ελάμβανε ο δικαιούχος για το πρώτο δίμηνο με βάση τις κατηγορίες ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος του άρθρου 214 του ν. 4512/2018
Ο ΟΓΑ είναι το αρμόδιο όργανο για να συγκεντρώνονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως γινόταν έως τώρα με τα οικογενειακά επιδόματα.

Στις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος τονίζεται ότι είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή του Ε1 (δήλωση φορολογίας εισοδήματος) και της αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης, δηλαδή του εντύπου Α21. Ειδικά για το Α21 ορίζεται ότι ο χρόνος υποβολής του είναι από την 2α Ιανουαρίου έως την 31η Δεκεμβρίου του έτους. Ο δικαιούχος, σε κάθε μεταβολή της οικογενειακής κατάστασής του, οφείλει εντός ενός μήνα να προβαίνει σε τροποποίηση του Α21. Αν μετά τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις στοιχείων προκύψει πρόβλημα με το Α21, τότε ο ΟΓΑ δίνει στον ενδιαφερόμενο προθεσμία δύο μηνών για την υποβολή τυχόν συμπληρωματικών δικαιολογητικών που θα του ζητηθούν. Επίσης, οι αιτούντες πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία, ενώ πρέπει να βρίσκονται στη χώρα και τα εξαρτώμενα τέκνα.
Στην απόφαση διευκρινίζονται οι κατηγορίες των δικαιούχων, αλλά και των εξαρτώμενων τέκνων που μπορούν να λάβουν το επίδομα. Πιο αναλυτικά, η απόφαση ορίζει τα εξής:

Αρμόδιες υπηρεσίες
Η συνέχεια του άρθου εδώ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια