Τελετή αδελφοποίησης του Σωματείου Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών «ΛΥΓΚΗΣΤΕΣ» Φλώρινας με τον Λαογραφικό Όμιλο «ΑΚΡΙΤΕΣ ΓΕΡΙΟΥ»

Την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017, στον αύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Παντελεήμονα Φλώρινας, στις 7:00΄ μ.μ., πραγματοποιήθηκε η τελετή
αδελφοποίησης του Σωματείου Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών «ΛΥΓΚΗΣΤΕΣ» Φλώρινας με τον Λαογραφικό Όμιλο «ΑΚΡΙΤΕΣ ΓΕΡΙΟΥ», από την Κύπρο, υπό την αιγίδα των Δήμων Φλώρινας και Γερίου, ως φυσική συνέχεια της αντίστοιχης αδελφοποίησης των δύο Δήμων πέρυσι, στις 21 Αυγούστου 2016.
   Ο Πρόεδρος και Καλλιτεχνικός Διευθυντής των «ΛΥΓΚΗΣΤΩΝ», κ. Γιάννης Κωνσταντίνου, στο καλωσόρισμά του τόνισε την αξία του θεσμού των αδελφοποιήσεων, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τις φιλικές και αδελφικές σχέσεις, τους άρρηκτους, διαχρονικούς δεσμούς πολιτισμού, θρησκείας και ιστορίας, ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα.

   Στη συνέχεια, κατέθεσε την επίσημη πρόταση αδελφοποίησης προς  τον Λαογραφικό Όμιλο «ΑΚΡΙΤΕΣ ΓΕΡΙΟΥ», επισημαίνοντας:
«κ. Πρόεδρε, Αργύρη Αργυρού,
ο Σύλλογος Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών «ΛΥΓΚΗΣΤΕΣ» ιδρύθηκε το 1994, με σκοπό τη διάσωση, τη διδασκαλία, τη διάδοση και την παρουσίαση των ελληνικών παραδοσιακών χορών και δρώμενων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι «ΛΥΓΚΗΣΤΕΣ» έχουν συμμετάσχει σε μια σειρά από αξιόλογα και σημαντικά φεστιβάλ παραδοσιακού χορού στην Ευρώπη, με στόχο να μοιραστούν με λαούς από διαφορετικές κουλτούρες την πολιτισμική κληρονομιά
της Ελλάδας, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τη μουσική και το χορό. Καίρια συμβολή των «ΛΥΓΚΗΣΤΩΝ» στα ελληνικά χορευτικά δρώμενα αποτελεί το «Greek Traditional Dance Seminar», που διοργανώνεται στην Πρέσπα από το 1986, με πολυάριθμες συμμετοχές σημαντικών χορευτών και χοροδιδασκάλων από την Ευρώπη και την Αμερική, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν τον τόπο σε όλες του τις διαστάσεις, πολιτισμικές, οικολογικές, ανθρωπολογικές. Οι «ΛΥΓΚΗΣΤΕΣ», επίσης, δραστηριοποιούνται όχι μόνο στη Φλώρινα, αλλά και στην Αθήνα και στην Καλιφόρνια στις Η.Π.Α.
   Κατά τον τρόπο αυτό, πρόθεσή μας είναι η πράξη αυτή να μην περιοριστεί στον καθαρά συμβολικό της χαρακτήρα, αλλά να αποτελέσει την απαρχή μιας στενής συνεργασίας, με κάθε πρόσφορο τρόπο και σε κάθε αφορμή, επ’ ωφελεία και των δύο συλλόγων και, κατ’ επέκταση, και των δύο Δήμων.

   Μια συνεργασία που μπορεί να έχει τη μορφή πολιτιστικών εκδηλώσεων, την προώθηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, την ανάδειξη εκατέρωθεν των στοιχείων εκείνων που προβάλουν τον κάθε σύλλογο, τον κάθε δήμο και των αντίστοιχων ιδιαιτεροτήτων τους που τους καθιστούν μοναδικούς, του πλούσιου ιστορικού παρελθόντος και των δύο και των παρακαταθηκών που αφήνει.
   Σας ζητούμε να αποδεχθείτε, στα πλαίσια της συνεργασίας μας, την ανταλλαγή εμπειριών, γνώσεων και απόψεων σε όλους τους προαναφερόμενους τομείς. Την καθιέρωση σε ετήσια βάση πολιτιστικών ανταλλαγών και την ανάπτυξη και τον συντονισμό προγραμμάτων και δράσεων στις δύο περιοχές μας, στη Φλώρινα και στο Γέρι».


Στην αντιφώνησή του, αποδεχόμενος την πρόταση, ο κ. Αργυρού, εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στη Φλώρινα, για άλλη μία φορά, και ευχήθηκε οι δύο σύλλογοι να «συμβαδίζουν στον αγώνα τον καλό στους τομείς της παράδοσης, της κουλτούρας και του πολιτισμού». Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αξία του ελληνικού πολιτισμού, τον οποίο και χαρακτήρισε ως  «το καλύτερο όπλο που διαθέτει ο ελληνισμός», σε επίπεδο ευρωπαϊκό και διεθνές και υπογράμμισε ότι «οι ακρίτες του βορρά και του νότου, η Φλώρινα και το Γέρι, πρέπει να διατηρούν «άσβεστη τη φλόγα της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημιουργίας».   Ακολούθησε η ανάγνωση του Πρακτικού της Αδελφοποίησης των δύο συλλόγων:
«Με την αδελφοποίηση των δύο παραδοσιακών ιδρυμάτων μας επαναβεβαιώνεται  και επισφραγίζεται η ταύτιση των εθνικών, παραδοσιακών και πολιτιστικών μας στοιχείων.
   Ο Ακριτικός Σύλλογος του βορρά Σωματείο Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών «ΛΥΓΚΗΣΤΕΣ» Φλώρινας και ο Λαογραφικός Όμιλος του νότου «ΑΚΡΙΤΕΣ» Γερίου Κύπρου έχουν πολλά κοινά σημεία. Προσδοκούμε στην τόνωση και ενίσχυση των ισχυρών δεσμών που δένουν τους Έλληνες της Κύπρου με τους αδελφούς μας Έλληνες, ενώνοντας του πολιτιστικούς μας συλλόγους με ακατάλυτους δεσμούς, παραδοσιακούς, πολιτιστικούς, εθνικούς και ευρωπαϊκούς».
Το Πρακτικό υπογράφηκε από τους δύο Προέδρους, τους κ.κ. Κωνσταντίνου και Αργυρού, και επικυρώθηκε από τον Δήμαρχο Φλώρινας, κ. Γιάννη Βοσκόπουλο, ο οποίος και υπογράμμισε ότι «αποτελεί χαρά και τιμή η συγκεκριμένη εκδήλωση, καθώς αδελφοποιούνται δύο σύλλογοι παγκόσμιας εμβέλειας, αναγνωρισμένοι σε Ελλάδα και εξωτερικό, που μεταφέρουν την παράδοση της Ελλάδας παντού προβάλλοντας τον Ελληνισμό».

    Μετά την υπογραφή της Πράξης, αντίγραφο της οποίας παραδόθηκε «τιμής ένεκεν» στο Δήμαρχο Φλώρινας, ακολούθησε η ανταλλαγή αναμνηστικών ανάμεσα σους δύο συλλόγους και η τελετή ολοκληρώθηκε με τη μουσικοχορευτική εκδήλωση «Τα στεφανώματα», με γαμήλια δρώμενα από τη Φλώρινα και την Κύπρο. Από την πλευρά του «γαμπρού» («ΑΚΡΙΤΕΣ» Γερίου) η εστίαση ήταν στο «ξύρισμα του γαμπρού» και στην «ευχή της μάνας», ενώ από την πλευρά της «νύφης» παρουσιάστηκε ο «αποχαιρετισμός της νύφης» και ο «χορός της μπουγάτσας».




Φωτογραφική καταγραφή: Γιώργος Περιβολάρης και Νέα Φλώρινα.







Για το Δ.Σ. των «ΛΥΓΚΗΣΤΩΝ»
Ο Πρόεδρος

Γιάννης Κωνσταντίνου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια