Αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος και λειτουργία της τοπικής βιβλιοθήκης με δημόσιο χαρακτήρα, οι υποσχέσεις του Υπ. Παιδείας Κ. Γαβρόγλου απο το Αμύνταιο

Στο Αμύνταιο βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας (20/3) ο Υπουργός παιδείας, έρευνας και θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Π.Ε. Φλώρινας.



Πρώτος σταθμός της επίσκεψη του Υπουργού ήταν η Τ.Κ. Ξινού Νερού, όπου συνοδευόμενος απο τον Βουλευτή της ΠΕ Φλώρινας Κων/νο Σέλτσα, επισκέφτηκε το ιστορικό κτίριο του σχολείου της τοπικής κοινότητας που χτίστηκε το 1902, που έχει κριθεί διατηρητέο μνημείο με απόφαση του τμήματος Νεωτέρων Μνημείων τον Υπουργείου Πολιτισμού, στον χώρο τον υποδέχτηκε ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Μάκης Γεωργιάδης.
 
Εν συνεχεία μετέβη στο Αμύνταιο και στη σχολική μονάδα του Γυμνασίου της πόλης, όπου τον υποδέχθηκαν, ο αντιπεριφερειάρχης  Φλώρινας Στέφανος Μπίρος, ο δήμαρχος Αμυνταίου   Κώστας  Θεοδωρίδης, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Νάτσης και Απόστολος Θεοδώρου, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Γιώργο Τρυφωνόπουλος, ο διευθυντής του Γυμνασίου Αμυνταίου Θωμάς Τζήγας και το εκπαιδευτικό προσωπικό.
Κατά την ξενάγηση του στο Γυμνάσιο Αμυνταίου και την ενημέρωσή του από τη διεύθυνση για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που έχει αναπτύξει το σχολείο, και τις πανελλήνιες διακρίσεις που έχει πετύχει, ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε ότι « Ήρθα να δώσω κουράγιο και αντί αυτού εσείς δίνετε κουράγιο σ μας, αυτή είναι μία άλλη εικόνα της Ελλάδας, που δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα της μιζέριας και της απαξίωσης, που συνήθως προβάλλεται γύρω από τον χώρο των δημόσιων σχολείων και σας ευχαριστώ θερμά γι΄ αυτό». 
 
Απαντώντας σε ερώτηση του πρόεδρου του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου του Γυμνασίου Αμυνταίου, σχετικά με τις πανελλήνιες εξετάσεις ο κ. Γαβρόγλου υπογράμμισε «Επιθυμία μας είναι να αποδραματοποιήσουμε τις εξετάσεις και όλο το εκπαιδευτικό έργο να γίνεται μέσα στο σχολείο».
Αμέσως μετά επισκέφθηκε τη βιβλιοθήκη Αμυνταίου, την οποία εγκαινίασε τον περασμένο Αύγουστο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Στους χώρους της βιβλιοθήκης ξεναγήθηκε απο τον Μέγα δωρητή της βιβλιοθήκης και πρώην Υπουργό, Γεώργιο Λιάνη, ο οποίος τον ενημέρωσε για την ανάγκη να αποκτήσει η βιβλιοθήκη δημόσιο χαρακτήρα, προκειμένου να εισέλθει σε μόνιμη και νόμιμη λειτουργία, απο περιστασιακή που ισχύει ως σήμερα. Απο την πλευρά του Ο κ. Γαβρόγλου δεσμεύθηκε τη δρομολόγηση των διαδικασιών που αφορούν το νομικό καθεστώς τη βιβλιοθήκης, ώστε να αποκτήσει δημόσιο χαρακτήρα και αυτομάτως να ενταχθεί στο δίκτυο δημόσιων βιβλιοθηκών. Μάλιστα ο κ. Λιάνης δώρισε στον Υπουργό ενα σπάνιας έκδοσης βιβλίο, με τα άπαντα Κ. Π. Καβάφη (Πεζά και ποιητικά). 


Κατόπιν ο Υπουργός αναχώρησε για την Φλώρινα, όπου είχε προγραμματισμένες επισκέψεις στο 5ο δημοτικό σχολείο που συστεγάζεται με το Ειδικό δημοτικό σχολείο για ΑΜΕΑ, στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας και του Τμήματος Εφαρμοσμένων και Εικαστικών τεχνών, ενώ η ημερήσια περιοδεία του θα ολοκληρώνονταν με την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου πρός τα ΜΜΕ.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου για την παρουσία σας στον Δήμο Αμυνταίου και να σας υποβάλλω μερικά αλλά πολύ σημαντικά αιτήματα για τα οποία ευελπιστώ ότι θα μεριμνήσετε και θα συμβάλλετε στην επίλυσή τους. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Πάγιο αίτημα αποτελεί η κατασκευή Μουσικού Σχολείου στο Αμυνταίο. Το Μουσικό Σχολείο Αμυνταίου συστεγάζεται εδώ και χρόνια με το ΕΠΑΛ Αμυνταίου παρόλο που είναι το μοναδικό μουσικό σχολείο σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας. Η συστέγαση των σχολείων παρακωλύει την εύρυθμη λειτουργία και των δυο σχολικών μονάδων.

  2. Τον Αύγουστο του 2016 εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο παρουσία του Προέδρου της Βουλής Ελλήνων, κ. Βούτση Νικόλαου και του τότε Υπουργού Παιδείας, κ. Φίλη Νικόλαου η Δημόσια Βιβλιοθήκη Αμυνταίου. Η υπόσχεση που δόθηκε ήταν ότι η Βιβλιοθήκη θα ξεκινήσει την λειτουργία της τους επόμενους μήνες, αφού πρώτα συσταθεί σε σώμα και γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από την κεντρική εξουσία. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία σοβαρή εξέλιξη παρά τις δικές μας πιέσεις. Η τοπική κοινωνία νιώθει απογοητευμένη από την αθέτηση των δεσμεύσεων.
Πεπεισμένος για τη θετική σας διάθεση, αναμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας.

                                                                Με εκτίμηση

                                                                       Ο Δήμαρχος Αμυνταίου 
 
Θεοδωρίδης Κωνσνταντίνος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια