Τσίρι Βάρβαρα στο Αμύνταιο (video)




Πλήθος κόσμους συμμετείχε και φέτος στα «Τσίρι Βάρβαρα», τις φωτιές του Αμυνταίου, ενός εθίμου που οι κάτοικοι της περιοχής γιορτάζουν κάθε χρόνο την παραμονή της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας.

Από το απόγευμα και παρά το τσουχτερό κρύο η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αμυνταίου έκανε αισθητή για άλλη μια φορά την παρουσία της σε όλο το Αμύνταιο και έδωσε εορταστικό κλίμα στην ημέρα.

Στο Αμύνταιο άναψαν φωτιές σε πολλές γειτονιές της πόλης και την κεντρική φωτιά άναψε ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Μάκης Ιωσηφίδης.
Εξαιρετικά σημαντική ήταν η παρουσία των Πολιτιστικών Συλλόγων και στο χώρο της φωτιάς υπήρχαν εδέσματα και Αμυντιώτικο κρασί που προσφέρονταν στους συμμετέχοντες.

Η φωτιά, η ζωντανή παραδοσιακή μουσική, το κρασί και η καλή διάθεση χάρισαν στους Αμυντιώτες και τους επισκέπτες μία πολύ όμορφη βραδιά.
Δείτε το βίντεο :



Δημοσίευση σχολίου

11 Σχόλια

  1. ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥΣ!!! ΜΙΛΑΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολυ φαγητο ρε παιδια, ορισμένοι μπερδεύουν τα «Τσίρι Βάρβαρα» με το ραμαζανι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόσο αρχαίο είναι ρε δήμαρχε;Είναι από το 1011,από την απελευθέρωση του Αμυνταίου,όχι και πανάρχαιο!Αλλά που να το γνωρίζεις εσύ και οι ξένοι άγνωστοι αντιδήμαρχοί σου;Να και ο Λάκης με τον Νταβίτ εκ Αγίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εύξεινος Λέσχη Φιλώτα,από που ως που;Που ήταν τα πρώτα χρόνια που έγινε το έθιμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μονο ο δημος ειχε φωτια;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα «τσίρι τσίρι Βάρβαρα» είναι έθιμο που γιορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο το Αμύνταιο και έχει Ρωμαϊκές καταβολές.

    Η Χριστιανική εκδοχή θέλει το έθιμο προς τιμή της Αγίας Βαρβάρας, που σώθηκε όταν αποπειράθηκαν να την κάψουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάντως στα μέσα του 18ου αιώνα δημιουργείται ο πρώτος οργανωμένος οικιστικός πυρήνας του Αμυνταίου, όταν οικογένειες από τις γύρω ορεινές περιοχές κατέβηκαν στην εύφορη κοιλάδα δίπλα στις λίμνες.
    τον 18ο αιώνα στο Σουροβίτσεβο δεν ειχε ανακαλυφθει ούτε η φωτια, ούτε ο τροχός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σε ρωτησα κατι...μονο ο δημος ειχε φωτια;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο κείμενο γράφει "στο Αμύνταιο άναψαν φωτιές σε πολλές γειτονιές της πόλης ...".
      ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ;;;;;

      Διαγραφή
    2. Εσυ τι δεν καταλαβαινεις; Το εθιμο ανεκαθεν το τηρουσαν παρεες παιδιων και νεων στις γειτονιες της πολης με τη συμμετοχη και των μεγαλυτερων. Απο τη στιγμη που ο πυρηνας του εθιμου ηταν και ειναι οι γειτονιες οφειλουν εστω να προβληθουν αναλογα με τη δηθεν-βιομηχανοποιημενη φωτια του δημαρχου. Ξυπνησαν και οι ασχετοι!

      Διαγραφή
  9. ΝΑ ΜΠΩ ΚΑΙ ΓΩ ΣΤΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ,Η ΦΩΤΙΕΣ ΗΤΑΝ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΗΤΑΝ ΣΤΟΥ ΓΙΑΛΟΜΑΤΗ,ΤΩΡΑ ΠΩΣ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΕΙΣΤΕ ΕΞΥΠΝΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΙ,ΤΟΣΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑΤΙ? ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ?ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΠΟΥΛΑΝΕ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ Ο ΚΑΘΕ ΣΥΛΛΟΓΟΣ,ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΝΤΡΟΠΗ,ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΚΑΝΤΙΝΕΣ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ.ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΩΝ,ΝΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΑΥΤΟΙ ΚΑΛΑ, ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΝΑ..................ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .